St. Andrea St. Andrea Áldás Egri Bikaver 2014

Nog niet gewaardeerd | Schrijf je eigen review
St. Andrea
€ 12,90 Incl. btw
Artikelnummer:
18020007
Soort wijn: rood
Land van herkomst: Hongarije
Streek van herkomst: Eger
Producent: St. Andrea
Druiven: kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, kadarka, cabernet francr
Biologisch: ja
Oogstjaar: 2014
Onderscheidingen: ja
Smaaktype: vol & stevig
Alcoholpercentage: 14%
Inhoud: 0,75 liter
Hoewel de ecologische condities in Eger zeer geschikt zijn voor witte wijnen staat Eger wereldwijd vooral bekend om zijn ‘Egri Bikaver’ ofwel ‘Stierenbloed’. Onder de stad Eger bevindt zich een groot onderaards gangenstelsel waarin je de wijnkelders kunt terugvinden. De voornaamste druivenrassen zijn: Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoporto (deze geven harmonieuze volle wijnen). Leányka (zoete, fruitige en complexe wijnen) en Olaszrizling (harmonieus, verfijnd en elegante zuren). De druiven worden biologisch geteeld.

Een van de interessantste wijnhuizen van Eger, is het wijnhuis St. Andrea. György Lörincz (‘Joeri leurintsj’) is hier een van de eigenzinnigste wijnmakers van Hongarije die pas in 1999 zijn eerste wijn voor commerciële doeleinden maakte. Hij gaat volledig zijn eigen weg in het creëren van nieuwe wijnen, wat resulteert in mooie bijzondere wijnen en vaak zelfs grote wijnen. Originaliteit, puurheid en perfectie zijn de kernwoorden van Gyorgy. Er wordt van zowel Hongaarse druivenrassen als internationale rassen gebruik gemaakt. De wijnen van St.Andrea staan voor topkwaliteit. St.Andrea maakt inmiddels snel faam binnen Hongarije en ook daar buiten vallen de wijnen in de prijzen. György is in 2008 genomineerd voor Wijnmaker van het Jaar.

Een van de ambities van György is het eerherstel van de Egri Bikavér (Het stierenbloed van Eger). Dat dit zijn vruchten afwerpt proef je aan deze prijswinnende, heerlijke St. Andrea Aldás Egri Bikavér. 2006 was een uitstekend oogstjaar. Deze wijn is een blend van Merlot (45%), Kékfrankos (25%), Pinot Noir (9%), wat Blauburger, Menoir en Kadarka wat een bloedrode kleur geeft en aroma’s van zwart fruit, leer en kruiden. Door de rijping van 13 maanden op Hongaarse eikenhouten vaten is de smaak zacht en sappig. Goed te combineren met wild- en stoofgerechten. Serveertemperatuur 15-17graden C. Schenkadvies: nu tot 2013

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen Uw review toevoegen