Wat zijn die kristallen in mijn glas?

  • Geplaatst op
  • Door Nicoline Perné
  • 0
Wat zijn die kristallen in mijn glas?

Ooit wel eens afgevraagd wat die kristallen op de bodem van de fles of je (lege) wijnglas nou precies zijn? Lees hier wat het is en wat het zegt over de wijn!

We hebben ze allemaal wel eens in ons glas, fles of op de kurk gehad: wijnkristallen. Ze lijken een beetje op suikerkorrels maar het zijn — met een mooi woord — tartraten van wijnsteenzuur, of gewoon wijnsteenzuur. Deze 'wijnsteenkristallen' zeggen niets over de kwaliteit van de wijn en zijn ook zeker niet schadelijk voor de gezondheid!

Wijnsteenzuur wordt al tijdens de groei van de druif gevormd, het verbindt zich met kalium dat uit de bodem wordt getrokken via de wortels van de druif. Het maken van wijn is een volledig scheikundig proces, de gisting, het rijpen, op geheel natuurlijke wijze wordt er alcohol 'gebrouwen'. Na de gisting, tijdens het afkoelen van de wijn, vormen de zuren zich vaak al in de vaten tot kristallen. Maar ook in de fles gaat het proces door bij grote schommelingen van temperatuur.

Wijnkristallen komen vaker voor bij witte wijn dan bij rode wijn, daarentegen komt bezinksel weer vaker voor in rode wijn. Lees er hier meer over!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden